Peruanska Maca- 9 prednosti korištenja

Peruanska Maca- 9 prednosti korištenja

Peruanska maca posljednjih godina eksplodirala sa popularnošću. To je zapravo biljka rodom iz Perua, a obično je dostupna u obliku praha ili kao dodatak.
Korijen Maca tradicionalno se koristi za povećanje plodnosti i seksualnog nagona. Također se tvrdi kako poboljšati energiju i izdržljivost.

Što je Peruanska Maca?

Tvornica maca, znanstveno poznata kao Lepidium meyenii, ponekad se naziva peruanskim ginsengom.
Uglavnom raste u Andama središnjeg Perua, u otežanim uvjetima i na vrlo visokim nadmorskim visinama – iznad 13.000 stopa (4.000 metara).
Peruanska Maca je križićno povrće i stoga se odnosi na brokulu, cvjetače, kupus i kelj. Ima  vrlo dugu povijest medicinske i kulinarske upotrebe u Peruu. Korijen koji raste pod zemljom je glavni jestivi dio biljke.
Postoji u nekoliko boja, od crne do bijele boje. Korijen Maca općenito se suši i konzumira kao prah, ali je također dostupan i u kapsulama te kao tekući ekstrakt.
Okus maca korijena praha, koji neki ljudi ne vole, opisan je kao zemljani i nutty. Mnogi ga dodaju u zobene pahuljice i slatke poslastice.
Važno je napomenuti da je istraživanje maca još uvijek u ranim fazama. Mnoge su studije male, obavljene na životinjama i / ili sponzorirane od strane tvrtki koje proizvode ili prodaju maca.

1. Vrlo je hranjiva

Čokoladni prašak Maca je vrlo hranjiv i velik je izvor nekoliko važnih vitamina i minerala. Jedna unca (28 grama) maka korjenastog praha sadrži:
  • Kalorije: 91
  • Carbs: 20 grama
  • Protein: 4 grama
  • Vlakna: 2 grama
  • Masnoća: 1 grama
  • Vitamin C: 133% RDI
  • Bakar: 85% RDI
  • Željezo: 23% RDI
  • Kalij: 16% RDI
  • Vitamin B6: 15% RDI
  • Mangan: 10% RDI
Korijen Maca je dobar izvor ugljikohidrata i bjelančevina, niske masnoće i sadrži fer količinu vlakana. Također je dosta visoko u nekim bitnim mineralima i vitaminima, poput vitamina C, bakra i željeza.
Sadrži različite biljne spojeve, uključujući glukozinolate i polifenole.
Prašak korijena Maca je visok u bjelančevinama i ugljikohidovima i bogat je brojnim hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, bakar i željezo. Također sadrži mnoge bioaktivne biljne spojeve.

2. Povećava libido kod muškaraca i žena

Smanjena seksualna želja je čest problem među odraslim osobama. Posljedično, zanimanje za bilje i biljke koje prirodno potiču libido je sjajno.
Maca je teško prodana kao učinkovita u poboljšanju seksualne želje, a tu tvrdnju podupiru istraživanja.
Pregled iz 2010. godine koji je uključivao četiri nasumične kliničke studije s ukupno 131 ispitanika pokazalo da maca poboljšava seksualnu želju nakon najmanje šest tjedana ingestije.
Maca povećava seksualni nagon kod muškaraca i žena.

3. Može povećati plodnost kod muškaraca

Kada je u pitanju muška plodnost, kvaliteta i količina spermija je vrlo važna. Postoje dokazi da korijen maka povećava plodnost muškaraca.
Nedavni pregled sažeo je rezultate pet malih studija. Pokazalo se je da maca poboljšala kvalitetu sperme kod neplodnih i zdravih muškaraca.
Jedna od studija uključivala je devet zdravih muškaraca. Nakon konzumiranja peruanske mace četiri mjeseca, istraživači su otkrili povećanje volumena, brojanja i pokretljivosti sperme.
Maca može povećati proizvodnju spermija i poboljšati kvalitetu sperme, čime se povećava plodnost kod muškaraca.

4. Može pomoći osloboditi simptoma menopauze

Klimakterij je definiran kao vrijeme u ženskom životu kad joj trajno trajno menstrualno razdoblje. Prirodni pad estrogena koji se pojavljuje tijekom tog vremena može uzrokovati niz neugodnih simptoma.
To uključuje vaginalnu suhoću, promjene raspoloženja, probleme sa spavanjem i razdražljivost.
Jedna recenzija na četiri studija za žene u menopauzi otkrila je da je maca pomogla ublažavanju simptoma menopauze.
Istraživanja na životinjama pokazuju da maca može pomoći u zaštiti zdravlja kostiju. Žene imaju veći rizik od osteoporoze nakon menopauze.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga zajedno a svojim prijateljima na društvenim mrežama!
Unaprijed Vam hvala Vaš
Budišćak team

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS U VAŠOJ ZEMLJI!



UKUSAAUSTRALIA
CANADACZECHGREECE
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Primjedbe