Pasja ruža ( rosa canina ) Dog rose

Pasja ruža ( rosa canina ) Dog rose

Pasja ruža

Rosa canina ili pasja ruža je listopadni grm koji raste u visinu do 3m a tako i širinu. Pasja ruža cvate od lipnja do srpnja, a sjeme dozrijeva od listopada do prosinca.
Cvijet je hermafrodita (ima i muške i ženske organe) i oprašuju ga pčele, koje su im redoviti posjetioci. Osim pčela poznata po tome da privlači i ostale divlje životinje
Pogodna tla za biljku su: svijetla (pješčane), srednja i teška (glinene) tla, preferira dobro isušeno tlo i može rasti u teškom glinenom tlu.
Prikladni pH: kiselina, neutralna i bazična (alkalna) tla. Može rasti u polu-sjeni (svijetle šume) ili bez sjene. Prednost je vlažnom ili vlažnom tlu.
Biljka može tolerirati jake vjetrove, ali ne i pomorsku ekspoziciju.

Prehrambena upotreba

Voće – sirovo ili kuhano. Može se koristiti u izradi ukusnih džemova, sirupa itd. Sirup se koristi kao prehrambeni dodatak, posebno za bebe. Voće se također može sušiti i koristiti kao čaj.
Mraz omekšava i zasladi tijelo. Plod je do 30 mm promjera, ali postoji samo tanki sloj tijela koji okružuje mnoga sjemena.
Mora se poduzeti neka mjera kada jedete ovaj plod. Sjeme je dobar izvor vitamina E, može ga se uzgajati i pomiješati s brašnom ili dodati u druge namirnice kao dodatak.
Obavezno uklonite dlačice sjemena. Osušeni listovi koriste se kao nadomjestak za čaj. Latice – sirove ili kuhane. Baza latice može biti gorka pa je najbolje ukloniti.
Latice se također koriste kako bi se stvorio neobičan mirisni pekmez.
Možda će Vas zanimati!

Medicinska upotreba

Latice, kukovi i žučci su adstrigentni, karminizirajući, diuretik, laksativ, oftalmički i tonik. Bokovi se interno uzimaju u liječenju prehlade, gripe, malih zaraznih bolesti, skorbuta, proljeva i gastritisa.
Sirup od kukova koristi se kao ugodan okus u lijekovima i dodaje se kašičkim smjesama. Destilirana voda iz biljke je malo astringentna i koristi se kao losion za nježne kože.
Plod mnogih članova ovog roda je vrlo bogat izvor vitamina i minerala, posebno u vitaminima A, C i E, flavanoidi i drugi biološki aktivni spojevi.
To je također prilično dobar izvor bitnih masnih kiselina, što je prilično neobično za voće.
Istražuje se kao hrana koja je sposobna smanjiti incidenciju raka i kao sredstvo zaustavljanja ili preokretanja rasta raka.
Pasja ruža u svojim školjkama sadržava Askorbinsku kiselinu (vitamin C, 0,2 do 2,4%).

Uzgoj

Uzgoj ‘pasje ruže’ u Engleskoj s obilnim narančasto-crvenim kukovima u jesen. Raste na punom suncu s umjereno plodnim, bogato humusom, vlažnim, ali dobro dreniranim tlom.
Za najbolje cvjetanje nanesite uravnoteženo gnojivo i malčer u kasnoj zimi ili rano proljeće. Tolerancija siromašne zemlje
Razmnožavanje Propagirati drvenim reznicama u jesen
Predložena mjesta za sadnju i vrste vrta Cvjetne granice i kreveti Vikendica i neformalni vrt, vrtovi divljih livada
Ako Vam se svidio naš članak, podijelite ga zajedno sa svojim prijateljima na društvenim mrežama!
Hvala Vam unaprijed!
Vaš
Budišćak team

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS U VAŠOJ ZEMLJI!



UKUSAAUSTRALIA
CANADACZECHGREECE
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Primjedbe