Heljda – Zdrava hrana

Heljda – Zdrava hrana


Heljda

Energično i hranjivo, heljda je dostupna tijekom cijele godine i može se poslužiti kao alternativa riži ili u kaši.
Dok mnogi misle da je heljda zrno žitarica, to je zapravo sjeme voća koje je povezano s rabarbarom i sržom.
Što ga čini pogodnom zamjenom za žitarice za ljude koji su osjetljivi na pšenicu ili druge žitarice koje sadrže glutene proteine.
Heljdinii cvjetovi su vrlo mirisni i privlačni pčelama koje ih koriste kako bi stvorili poseban, jako okusan, tamni med.

Zdravstvene prednosti

Zrno koje je dobro za vaš kardiovaskularni sustav
Dijeta koja sadrži heljdu, povezana je s nižim rizikom razvoja visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Ljudi u Kini konzumiraju dijetu bogatom sa heljdom (100 grama dnevno).
Istraživači su testirali lipide u krvi 805 Kineza. Otkrili su da je unos heljda povezan s nižim ukupnim kolesterolom u serumu, manjim kolesterolom lipoproteina male gustoće i visokim omjerom HDL kolesterola do ukupnog kolesterola.
Dobri učinci heljda su dijelom zbog svoje bogate ponude flavonoida, osobito rutinskih. Flavonoidi su fitonutrienti koji štite od bolesti produljenjem djelovanja vitamina C i djelovanjem kao antioksidanti.
Helicijska aktivnost koja snižava lipide uglavnom je rezultat rutinskih i drugih flavonoidnih spojeva. Ti spojevi pomažu u održavanju protoka krvi, zadržavaju trombocite od pretjeranog zgrušavanja.
Trombociti su spojevi u krvi koji, kada se aktiviraju, zajedno se sakupljaju, čime se sprječava pretjeran gubitak krvi i štite LDL od oksidacije slobodnih radikala u potencijalno štetne okside kolesterola.
Pomaže u zaštititi od bolesti srca. Heljda je također dobar izvor magnezija.
Ovaj mineral opušta krvne žile, poboljšava protok krvi i davanje hranjivih tvari, a snižava krvni tlak – savršena kombinacija za zdrav kardiovaskularni sustav.

Bolja kontrola šećera u krvi i smanjeni rizik od dijabetesa

Hranjive tvari u heljdi mogu pridonijeti kontroli šećera u krvi.
U testu u kojem se uspoređivalo utjecaj heljde i kruha od rafiniranog pšeničnog brašna, heljda se pokazala kako vrlo dobro djeluje na krvni šećer i odaziv inzulina.
Heljda i drugo cjelovite žitarice su bogate magnezijem,
mineral koji djeluje kao kofaktor za više od 300 enzima, uključujući enzime uključene u uporabu glukoze i izlučivanja inzulina.

Sprječava nakupljanje kamenca

Konzumacijom namirnica koje su bogate netopivim vlaknima, kao što je heljda, može pomoći ženama izbjeći žućni kamen.

Možda će vas zanimati!

Potencijal za jačanje zdravlja jednako ili veće od onoga od povrća i voća

Cjelovite žitarice, kao što je heljda, sadrže mnoge moćne fitonutrijense čija je aktivnost postala nepriznata jer ih metode istraživanja previde.
Bez obzira na razlike u sadržaju “slobodnih” i “vezanih” fenola u voću, povrću i cijelom zrnu, ukupna antioksidacijska aktivnost u sva tri tipa cjelovite hrane je slična.

Lignani štite od srčanih bolesti

Jedna vrsta fitonutrijenata, posebno bogata u cjelovitim zrncima poput heljde, su biljni lignani, koji se u našim crijevima pretvaraju u prijateljsku floru.
Uključujući jednu koja se naziva enterolaktonom za koju se smatra da štiti od raka i drugih karcinoma ovisnih o hormonima, kao i srca bolest.

Ako Vam se sviđa ovaj članak, podijelite ga zajedno sa svojim prijateljima na društvenim mrežama!
Posjetite našu web stranicu!
Hvala Vam!
Vaš!
Budišćak team

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS U VAŠOJ ZEMLJI!



UKUSAAUSTRALIA
CANADACZECHGREECE
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Primjedbe